©Ruby Mitchell, Grata Fund

Obyvatelé ostrovního národa Guda na severu Austrálie čekají, až soud rozhodne o jejich případu

  Článek

  Austrálie publikován 6.8.2024

Strýčkové Paul Kabai a Pabai Pabai zažalovali federální vládu za to, že "nesplnila svou povinnost pečovat" o ochranu území jejich předků před dopady změny klimatu. Tento přelomový soudní případ je prvním svého druhu v Austrálii. Koncem dubna zazněly u soudu závěrečné řeči, rozhodnutí soudu by mělo být známo do konce roku 2024.

Přestože finální verdikt dosud vynesen nebyl, během diskuse s fondem Grata (australská nezisková organizace specializující se na kampaně zaměřené na strategické soudní spory, které vedou lidé a komunity v Austrálii) o vývoji a průběžných výsledcích kampaně Maraton psaní dopisů 2023, zaznělo několik pozitivních dopadů kampaně. Patří mezi ně například větší povědomí o soudním procesu v Austrálii i ve světě a zvýšená účast na soudních jednáních v Melbourne, která přitáhla pozornost k celé kauze a solidaritu se strýčkem Pabaiem a strýčkem Paulem. Podle Graty dopisy příznivců Amnesty International, napsané v rámci kampaně Maraton psaní dopisů 2023, vytvořily dostatečný tlak na australskou vládu. 

Amnesty International Austrálie byla přítomna u závěrečných řečí v Cairns a strýčka Pabaiho a strýčka Paula hodlá v jejich boji podporovat i nadále.  

V případě úspěchu má tento případ potenciál přinutit federální vládu k rychlému snížení emisí. To by mohlo urychlit přechod na čistou ekonomiku a zastavit nové projekty v oblasti fosilních paliv.

Aktuální petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...