©Private

Tuniská aktivistka stále čelí obviněním, za která jí hrozí až trest smrti

  Článek

  Tunisko publikován 6.8.2024

Významná představitelka tuniské opozice Chaima Issa byla od února do července 2023 svévolně zadržována kvůli kritice prezidenta a dalším aktivitám. I po propuštění stále čelí obviněním, za které jí hrozí vysoké tresty nebo dokonce trest smrti.

Dne 13. července 2023 byla Chaima Issa po více než čtyřech měsících zadržování propuštěna z vězení. Ačkoli k tomu došlo ještě před zahájením kampaně Maraton psaní dopisů 2023, je pravděpodobné, že právě Maraton a aktivity Amnesty International sehrály důležitou roli a pomohly Chaimě na svobodu, neboť vyvíjely koordinovaný tlak na tuniské úřady, včetně důsledného dokumentování porušování lidských práv, kterému byla vystavena. 

Chaima je však i nadále vyšetřována a čelí obvinění ze „spiknutí“, za které jí hrozí roky ve vězení nebo dokonce trest smrti.   

 

Amnesty International sleduje případ Chaimy Issa a požaduje stažení všech obvinění vedených proti ní.

Aktuální petice

  Tunisko

Mladý umělec ve vězení kvůli graffiti kritizujícímu prezidenta. Pomůžete?

Rached Tamboura (28) je umělec a student kaligrafie na Tuniské univerzitě. Policie ho zadržela v červenci 2023 kvůli sérii graffiti kreseb kritizujících prezidenta Kaíse Saída. Kvůli svým uměleckým aktivitám byl obviněn z urážky prezidenta a odsouzen k dvouletému trestu vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 1413 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...