© Iván Martínez / Amnesty International

Ekvádor: Těžba plynu v Amazonii ohrožuje lidská práva současných i budoucích generací

  Článek

  Ekvádor publikován 13.8.2024

Za ukončení tzv. flérování, rozsáhlého spalování zemního plynu při jeho těžbě, bojují v Ekvádoru mladí aktivisté. Těžba totiž již dnes tvrdě dopadá na marginalizované komunity v mnoha lokalitách. Stát však ničivou těžbu nadále umožňuje, a to i navzdory soudnímu zákazu.

Nový report Amnesty s názvem „The Amazon is burning, the future is burning“ popisuje příběhy mladých aktivistů bránících ekvádorskou Amazonii před těžbou plynu, která ohrožuje lidská práva současných i budoucích generací. Odhaluje také, jak ekvádorský stát neplní svou povinnost snižovat emise skleníkových plynů a umožňuje další flérování v Amazonii. A to i navzdory tamnímu soudnímu rozhodnutí z roku 2021, které další flérování zakázalo. Soud tak tehdy rozhodl na základě žaloby podané devíti dívkami a mladými klimatickými aktivistkami z komunit v Sucumbíos a Orellaně, které podpořil Svaz lidí postižených ropnými operacemi společnosti Texaco.

„Ekvádorské úřady jsou povinny jednat rychle a vyslyšet rozhodnutí soudu. Vyhovění tomuto rozsudku je aktem klimatické, environmentální a rasové spravedlnosti. Ekvádorský stát musí ukončit rutinní spalování plynu ve flérách, praxi, která dnes ohrožuje Amazonii, svět a budoucnost dětí, které zdědí planetu,“ 


– Ana Piquer, ředitelka Amnesty International pro Severní a Jižní Ameriku


Rozsudek také stanovil, že fléry provozované jak státním podnikem, tak soukromými společnostmi, musí být postupně eliminovány, přičemž prioritou je odstranění těch, které se nacházejí v blízkosti lidských sídel.


Shromážděná svědectví, analyzované dokumenty a informace ověřené v terénu však ukazují, že ekvádorský stát a jeho instituce odpovědné za energetický sektor dosud přijaly pouze opatření, která slouží k udržení těžby za každou cenu a vyhýbají se konkrétním krokům k odstranění těchto těžebních zařízení. Vytvoření podmínek nezbytných pro rychlý a spravedlivý energetický přechod pak úřady ignorují.

Negativní dopady flérování na lidská práva a životní prostředí, stejně jako jeho příspěvek ke globálnímu oteplování, jsou široce uznávány mezinárodní a vědeckou komunitou.

Z tohoto důvodu existují celosvětové iniciativy na postupné ukončení flérování a mnoho zemí tuto praxi zakázalo či regulovalo. Země jako Ekvádor, USA, Mexiko, Argentina, Brazílie či Venezuela však používají flérování při těžbě fosilních paliv i nadále. Obecně platí, že státní i soukromé společnosti touto cestou výrazně snižují své náklady a přesouvají fléry do sociálně a ekologicky zranitelných oblastí známých jako „obětované zóny“. V nich se marginalizace a chudoba znásobují destrukcí životního prostředí způsobené těžbou.

„Příjmy z těžby fosilních paliv do ekvádorské Amazonie nikdy nedoputovaly, region je spíše velkou zónou obětovanou těžbě, kde jsou děti jednou z nejzranitelnějších skupin tamní populace,“ 

– Ana Piquer, ředitelka Amnesty International pro Severní a Jižní Ameriku


Podle Světové banky je Ekvádor jednou z 30 zemí s největším rozsahem flérování plynu na světě. Amnesty International byla schopna ověřit, že země má nejméně 52 flér, které se nachází v okruhu 5 km od populačních center. To je vzdálenost, která je potenciálně škodlivá pro místní komunity a životní prostředí.

„Odvážné dívky a mladé ženy, které se těžbě postavily a podaly žalobu, jsou nyní známé jako Warriors for the Amazon. Ukazují, že děti a mladí lidé po celém světě naléhavě požadují klimatickou, rasovou a genderovou spravedlnost, stejně jako radikální změny v oblasti lidských práv a ochrany přírody,“ dodala Piquer.

Ekvádorské hospodářství bylo historicky založeno na těžbě ropy a země má proto důležitou odpovědnost a příležitost snížit emise skleníkových plynů z tohoto sektoru a připravit cestu pro rychlý a spravedlivý energetický přechod, který zabrání dalšímu poškození globálního klimatického systému.

Vzhledem k tomu, že antropogenní poškození globálního klimatu emisemi skleníkových plynů se kumuluje, je neschopnost Ekvádoru řešit zbytečné a škodlivé praktiky, jako je flérování plynu, porušením jeho povinnosti chránit lidská práva v kontextu změny klimatu. Země závislé na těžbě ropy musí okamžitě ukončit škodlivé činnosti, jako je rutinní flérování, a upřednostnit naléhavé vyřazení fosilních paliv, aby zajistily rychlý a spravedlivý energetický přechod. 

Aktuální petice

  Ekvádor

Amazonské ženy chrání deštný prales, samy ale potřebují spravedlnost a ochranu!

Patricia Gualingaová, Nema Grefaová, Salomé Arandaová a Margoth Escobarová jsou ženy z Ekvádoru. Jejich prací je ochrana nejrozsáhlejšího světového deštného pralesa. Vzdorují obrovským politickým a ekonomickým zájmům, spojeným s těžebním průmyslem v domorodých územích. V roce 2018 jim neznámý pachatel začal vyhrožovat smrtí. Ani po roce se ale ekvádorským úřadům nepodařilo útočníka nebo útočníky dopadnout a ohrožené ženy dostatečně ochránit.

 

Aktuální počet podpisů: 1875 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...