© Jakob Ineichen

Lidskoprávní úspěchy posledních 6 měsíců

Článek

Pozitivní lidskoprávní novinky publikován 26.8.2024

Propuštění neprávem vězněných lidskoprávních aktivistů, kriminalizace dětských sňatků či zatykač na vysoce postavené ruské vojenské činitele. V uplynulém půlroce měla Amnesty i její příznivci po celém světě spoustu důvodů k radosti. Přečtěte si o 10 lidskoprávních úspěších posledních 6 měsíců.

1. EU/Írán

Evropský parlament přijal rezoluci týkající se zahájení trestního vyšetřování íránských představitelů zodpovědných za závažné porušování lidských práv. K tomuto kroku došlo díky dlouhodobým výzvám ze strany Amnesty.

2. Rusko/Ukrajina: Zatykač Mezinárodního trestního soudu na vysoce postavené ruské vojenské činitele

Na základě výzev Amnesty vydal Mezinárodní trestní soud zatykač na ruské vysoce postavené vojenské činitele, konkrétně generála Sergeje Kobylaše, admirála Viktora Sokolova, bývalého ministra obrany Sergeje Šojgua a Valerije Gerasimova, náčelníka generálního štábu. Toto rozhodnutí je významným milníkem v mezinárodních snahách o ochranu lidských práv během ruské agrese proti Ukrajině. Vysoce postavení úředníci jsou podezřelí z velení útokům na civilní objekty a působení nadměrných škod civilistům.

3. Burkina Faso: Propuštění neprávem vězněného lidskoprávního aktivisty

Dne 1. prosince 2023 byl obránce lidských práv Daouda Diallo zadržen bezpečnostními složkami a odvezen na neznámé místo. Amnesty International okamžitě vyzvala k jeho propouštění. V březnu letošního roku byl aktivista osvobozen, přičemž uvedl:

„Chtěl bych poděkovat Amnesty International a všem, kteří se zasazovali o mé propuštění. Tyto výzvy byly světlem v temnotě mého utrpení a připomínkou toho, že nejsem sám. Zůstaňme jednotní v našem závazku bránit principy spravedlnosti, rovnosti a důstojnosti pro všechny.“

4. Francie: Právo na potrat jako součást Ústavy

Francouzský parlament odhlasoval zakotvení práva na potrat v Ústavě. O garanci tohoto práva dlouhodobě usilovala nejen francouzská Amnesty, ale i další lidskoprávní organizace.

5. Argentina: Influencer odsouzen za obtěžování novinářky

Významný argentinský influencer byl odsouzen k veřejně prospěšným pracím poté, co byl shledán vinným ze systematického genderově motivovaného obtěžování novinářky Mariny Abiuso na internetu. Argentinská Amnesty Marinu během celého procesu podporovala

„Jsem novinářka. Svoboda projevu a svoboda tisku jsou pro mě zásadní. Oznámení obtěžování a výhrůžek není útokem na svobodu, ale její ochranou,“ napsala v souvislosti s kauzou Marina Abiuso.

6. Indie: Osvobození dvou lidskoprávních aktivistů

Indický Nejvyšší soud po šesti letech od uvěznění propustil profesorku a lidskoprávní aktivistku Shomu Sen. Stalo se tak díky dlouhodobé kampani Amnesty za propuštění 16 aktivistů v případu Bhima Koregaon. Později byl po 4 letech za mřížemi na kauci propuštěn i novinář Gautam Navlakha.

7. Sierra Leone: Kriminalizace dětských sňatků

20. června byly v Sierra Leone postaveny mimo zákon dětské sňatky. Nový zákon kriminalizuje uzavření manželství s osobou mladší 18 let a má za cíl (nejen) chránit dívky před sňatky se staršími muži. Amnesty k tomuto historickému rozhodnutí přispěla prostřednictvím kampaně a projektu lidskoprávního vzdělávání, jež zahrnovaly osvětu o škodlivosti dětských manželství a ženské obřízky.

8. Republika Kongo: Uzavření továrny, jejíž provoz škodil zdraví místních obyvatel

Díky zprávě Amnesty konžské Ministerstvo životního prostředí pozastavilo činnost recyklační společnosti Metssa Congo. K uzavření továrny došlo kvůli obavám o zdraví místního obyvatelstva a zhoršení kvality životního prostředí v okolí.

Při tvorbě zprávy Amnesty místním obyvatelům doporučila podstoupit krevní testy, jež odhalily vysokou hladinu olova u lidí (včetně dětí), kteří bydlí v blízkosti továrny. Amnesty hradila právní náklady spojené s případem. Po pozastavení provozu továrny uvedl Cyrille Ndembi, prezident Kolektivu obyvatel Vindoulou:

„Strávili jsme klidnou a pokojnou noc, bez hluku, zápachu, kouře nebo otřesů a bez stresu a úzkosti. Jsme odhodláni dohlédnout na to, aby bylo rozhodnutí ministerstva dodrženo. Naším nejvroucnějším přáním je, aby byla továrna uzavřena a přemístěna. Ještě jednou děkujeme!“

9. Thajsko: Schválení zákona o manželství pro všechny

Thajský parlament schválil zákon o rovnosti manželství, čímž učinil historický krok k tomu, aby se stal první zemí v jihovýchodní Asii, která po vytrvalé kampani Amnesty legalizuje manželství pro LGBTQ+ páry. Návrh zákona, který mimo jiné přiznává LGBTQ+ párům stejná práva jako heterosexuálním párům, pokud jde o manželství, adopci dětí, souhlas se zdravotní péčí a dědictví, bude dále předložen ke schválení thajskému králi.

10. Jemen: Osvobození neprávem vězněných lidskoprávních aktivistů

Hútíjské samozvané úřady v červnu po více než roce neoprávněného zadržování propustily baháistického aktivistu za lidská práva Abdullaha al-Olofiho. Dne 23. května 2023 ozbrojené síly Hútíů přepadly pokojné shromáždění baháistů v soukromém domě v San’á a svévolně zadržely 17 lidí, včetně Abdullaha al-Olofiho. Amnesty od té doby vede kampaň za bezpodmínečné a okamžité propuštění všech zadržených. Hútíjské úřady propustily také jemenského soudce Abdulwahaba Mohammada Qatrana, a to po více než pěti měsících neoprávněného věznění v Centru pro bezpečnost a zpravodajství v San’á.

Ve vzkazu pro Amnesty International Abdelwahab Mohammad Qatran poděkoval organizaci za kampaň za jejich propuštění a za projevenou solidaritu.

Aktuální petice

Írán

Její sourozence tajně popravili, ona je už dvanáct let ve vězení. Pomůžete?

Íránka Maryam Akbari Monfaredová je již téměř dvanáct let nespravedlivě vězněna pouze kvůli svému kontaktu s příbuznými v zahraničí, již jsou členy exilové opoziční organizace Lidoví mudžahedínové. Dne 10. března 2021 byla převezena z věznice Evin v Teheránu do věznice v provincii Semnan, vzdálené přes 200 km od její rodiny, což je v rozporu jak s mezinárodním, tak íránským právem. Od června 2021 ji ve vězení nesmí rodina navštěvovat.

Aktuální počet podpisů: 2845 Náš cíl: 3000

Podepíšu