© Private

Íránské úřady tajně popravili dalšího z účastníků protestů „Woman Life Freedom“

Článek

Trest smrti   Írán publikován 27.8.2024

Íránské úřady 6. srpna 2024 tajně popravili 34letého Rezu (Gholamrezu) Rasaeiho za účast na celonárodních protestech „Woman Life Freedom“.

Reza (Gholamreza) Rasaei byl popraven 6. srpna 2024 v pět hodin ráno místního času ve věznici Dizel Abad v provincii Kermánšáh. Podle informací, které Amnesty International poskytl informovaný zdroj, úřady předem neoznámily chystanou popravu Rezovi Rasaeimu, jeho rodině ani právníkovi. Rodina byla o vykonané popravě informována až s několikahodinovým zpožděním a jeho blízcí byli následně přinuceni pohřbít Rezovo tělo v odlehlé oblasti daleko od jeho domova a za přítomnosti bezpečnostních sil. Reza Rasaei byl k trestu smrti odsouzen 7. října 2023 po hrubě nespravedlivém soudním procesu, který se opíral o jeho vynucená „přiznání“ získaná mučením a jiným špatným zacházením, včetně bití, elektrických šoků, dušení a sexuálního násilí. Reza Rasaei je desátou osobou, která byla popravena v souvislosti s povstáním „Woman Life Freedom“. Několika dalším lidem, včetně Mojaheda (Abbáse) Kourkouriho, stále hrozí vážné riziko popravy právě v souvislosti s celonárodními protesty.

V důsledku protestů íránské orgány zintenzivnily uplatňování trestu smrti, přičemž v roce 2023 bylo v zemi zaznamenáno nejméně 853 poprav.

Amnesty International se staví proti trestu smrti ve všech případech bez výjimky bez ohledu na povahu trestného činu, vlastnosti pachatele nebo způsob, který stát k usmrcení vězně použil. Organizace dlouhodobě vyzývá íránské orgány, aby zavedly moratorium na popravy s cílem zrušit trest smrti.

Aktuální petice

Írán

Trest smrti za pokojné aktivity v oblasti lidských práv. Pomozte statečné Íránce na svobodu!

Šarife Mohammadi je obránkyně lidských práv v Íránu. Zasazovala se za práva žen a pracujících, prosazovala zrušení trestu smrti. Kvůli svým aktivitám byla uvězněna, mučena a v hrubě nespravedlivém soudním procesu odsouzena k trestu smrti. Nikdo by neměl být vězněn nebo popraven kvůli pokojné obraně lidských práv. Zastaňte se Íránky podpisem petice.

Aktuální počet podpisů: 64 Náš cíl: 3000

Podepíšu