© Unsplash

Dobrá zpráva: Jeden z nespravedlivě zadržovaných baháistů je na svobodě!

  Článek

Dne 21. července 2024 hútijské úřady po více než roce nespravedlivého věznění propustily na svobodu baháistického obránce lidských práv Abdullaha al-Olofiho.

Podle důvěryhodných zdrojů úřady přinutily Abdullaha al-Olofiho podepsat dokument, v němž se zavazuje, že nebude organizovat ani se účastnit žádných lidskoprávních aktivit nebo akcí na podporu baháistické komunity.

Dne 25. května 2023 ozbrojené síly Hútiů vtrhly na pokojné shromáždění baháistů v jemenském Saná a svévolně zadržely sedmnáct členů baháistické komunity, včetně pěti žen a pracovníků v oblasti lidských práv a humanitární pomoci.

Podrobily je nucenému zmizení po dobu přibližně čtyř měsíců, dokud se jejich rodiny nedozvěděly, že jsou drženi v bezpečnostních a zpravodajských vazebních střediscích v Saná, která spravují Hútíové. V období od června 2023 do června 2024 bylo po mezinárodním nátlaku propuštěno 13 osob včetně Abdullaha al-Olofiho a všech pěti žen. Zbývající čtyři baháisté jsou drženi bez obvinění a je jim odepřeno právo na právního zástupce.

Amnesty nadále vyzývá hútijské úřady, aby okamžitě a bezpodmínečně propustily všechny zadržované baháisty, ukončily všechny formy diskriminace a pronásledování baháistické menšiny a všech ostatních, kteří jsou terčem útoků pouze kvůli pokojnému uplatňování svých lidských práv, včetně práva na svobodu náboženského vyznání a přesvědčení.

 

Aktuální petice

  Jemen

Čtyři roky vězení jako trest za novinářskou práci. Podpořte podpisem petice jemenského novináře.

Ahmad Maher je 29letý novinář z Jemenu. Kvůli své práci byl uvězněn, mučen a donucen přiznat se k činům, které nespáchal. Po nespravedlivém procesu byl v květnu 2024 odsouzen ke čtyřletému trestu vězení. Podepište petici za jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1600 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...