© Private

Samotka, zákaz návštěv a špatný zdravotní stav. Maryja Kalesnikavová již čtyři roky trpí v běloruském vězení

  Článek

Jedna z nejvýraznějších postav běloruské opozice Maryja Kalesnikavová je ve vězení již čtyři roky. V důsledku vážných zdravotních problémů váží jen 45 kilogramů.

Kalesnikavová je již přes 500 dní držena v izolaci. Má zakázané veškeré návštěvy, dopisy i telefonáty. Nesmí dokonce mluvit ani s ostatními vězeňkyněmi. Podle důvěryhodného zdroje se Maryjin zdravotní stav vážně zhoršil, a váží pouhých 45 kg. Navíc je jí odpírána zdravotní péče, kterou nutně potřebuje. Způsob, jakým je s Kalesnikavovou ve vězení zacházeno se rovná mučení nebo jinému špatnému zacházení. Amnesty požaduje její okamžité a bezpodmínečné propuštění.

Čelní představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikavová byla v září 2020 odvlečena maskovanými muži v civilním oblečení a násilím odvezena na hranici s Ukrajinou, kde se bránila vyhoštění roztrháním cestovního pasu. Poté byla zadržena a obviněna z „podrývání státní bezpečnosti“. V září 2021 byla Kalesnikavová odsouzena k jedenáctiletému trestu vězení.

Maryia Kalesnikava je přes čtyři roky svévolně zadržována za svou významnou roli ve volbách 2020 a následných pokojných protestech v Bělorusku a více než 500 dní držena v izolaci. Jsou jí odepřeny jakékoli vnější hovory, návštěvy, dopisy a navíc jí není dovoleno hovořit s ostatními vězni. Podle důvěrných zdrojů se Mariin zdravotní stav vážně zhoršil a váží pouhých 45 kilogramů. Zacházení s ní, včetně odpírání lékařské péče, kterou potřebuje, se rovná mučení nebo jinému špatnému zacházení a ohrožuje její život.

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2709 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...