© Chepa Beltran/Long Visual Press

Interrupce je lidské právo

  Článek

publikován 26.9.2024

Pro řadu žen a dívek je interrupce nutnou součástí zdravotní péče. Přesto je jim v mnoha zemích nadále upírána a těm, kteří za ni bojují, hrozí nespravedlivé tresty. Amnesty proto spouští celosvětovou kampaň za právo na přístup k bezpečné interrupci. Přidejte se k nám!

Interrupce, tedy umělé přerušení těhotenství, je běžným medicínským zákrokem. Po celém světě ho ročně vyžadují miliony žen a dívek*. V některých zemích je tato procedura dostupná, v jiných však těhotné čelí stigmatizaci, zákazům a překážkám. Mnoho žen je proto nuceno vyhledat a podstoupit interrupci nelegálně – často v improvizovaných a nebezpečných podmínkách. Odhaduje se, že každý rok se uskuteční 25 milionů nebezpečných potratů, z nichž velká většina je v rozvojových zemích. Často mohou vést k fatálním následkům, jako je úmrtí či vážné zranění matky. 

Svět má dnes za sebou 60 let pokroku na poli přístupu k bezpečným interrupcím a podle řady výzkumů má její legalizace podporu většiny veřejnosti v zemích globálního severu i jihu. Navzdory tomu v řadě států dnes tlak proti interrupcím sílí. A objevují se zákony, které přístup k nim ztěžují, a to od podmínečných omezení až po úplné zákazy. V některých zemích, jako je Rovníková Guinea a Zambie, je za interrupci či napomáhání k ní udělováno dokonce doživotní vězení. K omezování práv žen na interrupci ale dochází i v zemích, které jsou nám mnohem blíž. 

Trest za pomoc 

Nejen ženy, které interrupci podstoupí, ale i ti, kteří jim pomáhají, čelí často útokům a perzekucím. V některých zemích, jako je Polsko, Spojené státy, či Maroko, je interrupce i pomoc k ní kriminalizována.  

Právě Polskem, kde jsou interrupce povoleny jen ve velmi specifických případech, nedávno otřásl případ aktivistky Justyny Wydrzyńské. Jednoho dne se na ni obrátila s prosbou o pomoc žena, která čekala dítě se svým násilnickým partnerem. Justyna ji proto poskytla vlastní potratové pilulky, které jsou v jiných zemích Evropy legální. Manžel ženy ale vše nahlásil na policii a Justyna byla odsouzena k osmi měsícům veřejně prospěšných prací.  

Dokonce i v evropských zemích, kde je interrupce legální, čelí ženy překážkám a stigmatizaci. A to zejména kvůli náboženskému a konzervativnímu založení tamní společnosti. Například v Severním Irsku se opakovaně stalo, že zdravotnický personál odmítl interrupci provést kvůli vlastnímu náboženskému přesvědčení. To spolu s omezenou dostupností zdravotnických služeb nutí mnoho tamních žen cestovat za interrupcí do sousední Anglie. Pro řadu z nich je však taková cesta však finančně nedostupná. 

Zapojte se do kampaně 

Amnesty věří, že každý člověk by měl mít právo svobodně rozhodovat o svém těle a své budoucnosti. Právo na interrupci jasně vyplývá z práva na lékařskou péči, které lidem zaručuje Všeobecná deklarace lidských práv již od roku 1948. 

Nová kampaň Amnesty chce proto mobilizovat lidi po celém světě a dát najevo, že právo na bezpečné interrupce je lidské právo. Do naší kampaně se můžete zapojit různými způsoby – vyberte si na našem Instagramu některou z 10 výzev a dejte světu najevo, že vám tlak na omezování interrupcí není lhostejný.  

„Vzhledem k rozšířeným protipotratovým narativům a protipotratové politice a legislativě, která se v některých zemích prosazuje, se musíme ozvat. Jak v zájmu těch, kteří potřebují interrupční péči, tak těch, kteří ji poskytují. Naše solidarita a podpora musí být hmatatelná, jednoznačná a viditelná,“ sdělila k zahájení kampaně Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International. 

Amnesty se tématu práva na interrupce věnuje dlouhodobě. Jen za poslední rok jsme vydali několik zpráv, které se mapují porušování práva na interrupci, včetně dekriminalizace potratů v Maroku, překážek v přístupu k interrupcím v Severním Irsku a nedostatečnou obranu těch, kdo přístup k tomuto lékařskému zákroku chrání. Naše nedávná zpráva pak popisuje, častou cenzuru a ztížení přístupu k obsahu souvisejícího s interrupcemi na sociálních platformách jako Facebook, Instagram a TikTok, stejně jako pozastavování účtů některým aktivistickým organizacím. 

  
* Interrupci však mohou potřebovat všichni, kdo jsou schopni otěhotnět – tedy i intersex či trans lidé a další osoby s rozličnými gendero

Aktuální petice

  Írán

Její sourozence tajně popravili, ona je už dvanáct let ve vězení. Pomůžete?

Íránka Maryam Akbari Monfaredová je již téměř dvanáct let nespravedlivě vězněna pouze kvůli svému kontaktu s příbuznými v zahraničí, již jsou členy exilové opoziční organizace Lidoví mudžahedínové. Dne 10. března 2021 byla převezena z věznice Evin v Teheránu do věznice v provincii Semnan, vzdálené přes 200 km od její rodiny, což je v rozporu jak s mezinárodním, tak íránským právem. Od června 2021 ji ve vězení nesmí rodina navštěvovat.

 

Aktuální počet podpisů: 2873 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...