© Amnesty International

Dobrá zpráva: Čínská aktivistka Li Čchiao-Čchu je na svobodě!

  Článek

Obránkyně lidských práv a výzkumnice v oblasti pracovního práva Li Čchiao-Čchu je po více než třech letech od zadržení konečně volná.

K zatčení Li došlo v únoru 2021, na konci roku 2023 pak byla odsouzena za „podněcování ke státnímu převratu“. Dne 13. srpna 2024 Li opustila věznici poté, co si odpykala celý trest.

 

Ihned po svém propuštění Li na sociálních sítích poděkovala všem, kteří jí během pobytu za mřížemi vyjádřili podporu. Zároveň uvedla, že doufá, že podobná pozornost bude věnována i případu jejího manžela Xu Zhiyonga. Xu Zhiyong je významný čínský lidskoprávní aktivista a právník, jenž založil hnutí, které bojuje proti korupci a usiluje o demokratizaci politického zřízení v Číně. Xu byl stejně jako Li mnohokrát uvězněn, naposledy v roce 2023, kdy byl odsouzen na 14 let za údajné podvracení státu.

 

Navzdory všem problémům se Li podařilo zachovat nadhled a smysl pro humor. „Díky těm 3 a půl rokům ve vězení jsem se naučila, že mám právo na to mít plný žaludek, a jak dosáhnout toho, abych si vybojovala talíř těch nejobyčejnějších knedlíků. Přišla jsem za tu dobu dokonce i na to, že pochutnat se nakonec dá i na tuřínové polévce“, svěřila se.

 

Na začátku září Li sdílela informaci, že se její zdravotní stav zlepšuje. Navštívila lékaře, začala užívat nové léky bez závažných vedlejších účinků a lépe spí. Svůj podíl na tom má určitě i to, že mohla obnovit kontakt se svým manželem Xuem.

 

Vzhledem k počtu aktivistů, kteří v Číně čelili a čelí obtěžování a omezením i po svém propuštění, včetně právníka Li Yuhana a novináře Zhang Zhana, bude Amnesty situaci Li Čchiao-Čchu nadále sledovat.


Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Její rodina ani právník nedostali žádné oficiální informace o důvodech vazby. Právníkova žádost o schůzku se svou klientkou mu byla zamítnuta. Její zatčení zřejmě souvisí právě s její prací výzkumnice v oblasti pracovního práva. Kromě toho se Li dlouhodobě věnuje tématům genderového násilí a obraně lidských práv. Její partner Sü Č’-jung (Xu Zhiyong) se v prosinci 2019 zúčastnil neformálního shromáždění právníků a aktivistů v Sia-menu – i to mohlo vést k jejímu uvěznění. Li je držena v izolaci pod „pobytovým dohledem na určeném místě“, existují vážné obavy, že je Li Čchiao-čchu vystavena riziku mučení nebo jiného špatného zacházení, protože dosud nemá přístup ke své rodině nebo právníkovi podle svého výběru.

 

Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu, 李翘楚), narozena 1991, je feministka a výzkumnice v oblasti pracovní problematiky. Li vystudovala Školu práce a lidských zdrojů na Čínské lidové univerzitě (Čung-kuo žen-min ta-süe, Renmin University of China).

 

Li se dlouhodobě zabývá problematikou rovných práv dělníků, žen a dalších členů čínské společnosti. Její výzkum zahrnuje témata, jako je politika sociální ochrany pracovníků/ic v důchodu. Když v roce 2017 pekingské úřady vystěhovaly „nízkopříjmovou populaci“, spolupracovala Li s dobrovolníky na zpracování a rozšíření informací o nejvíce postižených komunitách, aby pomohli vyloučeným migrujícím pracovníkům/icím najít nová pracovní místa a dostupné alternativní ubytování. Li se také aktivně zapojila do různých národních kampaní #MeToo. Zpracovávala data, sepisovala zprávy a zveřejňovala svou podporu tomuto hnutí online.

 

V červnu 2019 byla Li diagnostikována deprese a musela být pravidelně léčena. To ji však nezastavilo od jejích aktivit. S vypuknutím COVID-19 se Li jako dobrovolnice snažila pomoci online i offline s prevencí epidemie v malých komunitách.

 

Distribuovala obličejové masky sanitárním pracovníkům a vedla těhotné ženy postižených komunit k tomu, aby si navzájem pomáhaly. Poté, co v některých nemocnicích vypozorovala nedostatek genderové vyváženosti, zejména s ohledem na prevenci násilí na základě pohlaví, okamžitě se skupinou dobrovolníků vypracovala doporučení.

 

Důsledkem aktivismu Li bylo její časté pronásledování policií. Začátkem prosince 2019 hlídkovali příslušníci veřejné bezpečnosti před jejím domem a sledovali ji na cestě do práce a z práce, což vážně narušilo její soukromí a občanská práva.

 

Aktuální petice

  Čína

Obránce lidských práv v Číně nespravedlivě odsouzen k dvanácti letům vězení

Huang Qi, zakladatel a ředitel webové stránky o lidských právech „64 Tianwang”, byl 29. července 2019 v utajeném soudním procesu odsouzen k dvanácti letům vězení. Trest udělený pouze za provozování webové stránky je záměrně vysoký, aby odradil další lidskoprávní aktivisty od dokumentování porušování lidských práv a dalších aktivit.

 

Aktuální počet podpisů: 1229 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...