Rok od 7. října: Naléhavé volání po příměří a propuštění rukojmí

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Izrael publikován 7.10.2024

Dnes je to rok od hrozivých útoků Hamásu a dalších palestinských ozbrojených skupin v jižním Izraeli, při nichž bylo zabito na 1 200 lidí a asi 250 jich bylo uneseno. Uplynul také rok od začátku izraelského protiútoku, při kterém bylo v pásmu Gazy zabito více než 41 500 lidí a 1,9 milionu je nuceně vysídlených.

Generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamard k tomuto výročí uvádí:

„7. říjen je dnem smutku za Izraelce, jejichž blízcí byli zabiti a uneseni, a za tisíce lidí, kteří jsou od odporných útoků Hamásu a dalších ozbrojených skupin stále vysídleni.

7. října si rovněž připomínáme rok od zahájení protiútoku izraelských sil v Gaze, který zabil desítky tisíc lidí, násilně vyhnal 90 % obyvatelstva a vyvolal obrovskou humanitární katastrofu, v jejímž důsledku Palestincům v Gaze hrozí podle Mezinárodního trestního soudu genocida.

Zločiny spáchané Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami, které vyšetřuje Mezinárodní trestní soud jako zločiny proti lidskosti, jsou strašlivé a zcela neospravedlnitelné. Po roce zůstává v Gaze zadržováno přibližně 100 rukojmí. Zatímco u některých z nich byla potvrzena smrt, těm, kteří jsou stále naživu, hrozí zabití, mučení a další zneužívání. Obavy o jejich bezpečnost vzrostly poté, co izraelské síly v srpnu našly těla šesti rukojmí a následná izraelská forenzní expertiza dospěla k závěru, že byla zastřelena krátce před objevením. Civilní rukojmí musí být okamžitě propuštěna a propojena se svými rodinami.

Mezitím byly v Gaze zdecimovány celé rodiny a mnoho lidí ještě nevyzvedlo ostatky svých blízkých, včetně dětí, z trosek zničených domů. Stovky rodin v Gaze stále hledají informace o svých nejbližších, které bez obvinění a soudu zadržují v izraelských věznicích, přičemž mnozí z nich jsou vystaveni mučení.

Vzhledem k tomu, že válka zuří a její konec je v nedohlednu, je potřeba naléhavěji než kdy dříve volat po příměří, dodržování mezinárodního práva a práva všech obětí na pravdu, spravedlnost a odškodnění. Je ostudou a kolektivním selháním lidskosti, že ani po roce stále nedošlo k příměří a propuštění rukojmí. Taková zvěrstva neměla být nikdy spáchána, natož aby bylo dovoleno v nich pokračovat.

Dnešní výročí je jasnou připomínkou naléhavé potřeby řešit základní příčiny, přerušit dodávky zbraní všem stranám a ukončit dlouhotrvající beztrestnost, díky níž Hamás, další ozbrojené skupiny i izraelské síly po desetiletí porušovaly mezinárodní právo, aniž by se obávaly jakýchkoli následků. 

Svět nesmí nikdy zapomenout na oběti a utrpení postižených rodin. Lidskost musí zvítězit. Amnesty International vyzývá k okamžitému příměří a bezpodmínečnému a okamžitému propuštění civilních rukojmí zadržovaných Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami a všech Palestinců, které nezákonně zadržuje Izrael.“



Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1345 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...