©Munir Uz Zaman/AFP via Getty Images

Skvělá zpráva: Rohingský uprchlík se stal studentem prestižní americké univerzity!

  Článek

Diskriminace   Myanmar publikován 9.10.2024

Maung Sawyeddollah je rohingský uprchlík z Myanmaru, který byl v roce 2023 jednou z tváří kampaně Maraton psaní dopisů. Několik let strávil i s rodinou v uprchlickém táboře v Bangladéši. Teď bude studovat na univerzitě v New Yorku.

Amnesty International pomohla Sawyeddollahovi požádat o studentské vízum a přestěhovat se do USA. Dne 9. srpna 2024 tak Sawyeddollah bezpečně přistál v New Yorku a nastoupil na vysokou školu. Bude studovat sociální vědy se zaměřením na mezinárodní studia. Sawyeddollah samozřejmě i nadále vede kampaň, která bojuje za právo rohingské komunity na vzdělání, stejně jako za přiznání efektivního odškodnění od společnosti Meta.

 

Na Facebooku totiž probíhala nenávistná kampaň proti Rohingům, početné etnické menšině, ke které Maung patří. Algoritmy této sociální sítě nenávist několik let zesilovaly, až v roce 2017 dosáhla vrcholu. Myanmarská armáda tehdy rozpoutala rozsáhlé etnické čistky. Tisíce Rohingů byly zabity, znásilněny, mučeny a jejich vesnice vypáleny.

 

Pozdější šetření odhalilo, že Meta koordinované šíření nenávisti a násilí umožnila, či přímo podporovala. Také nijak neregulovala nenávistné příspěvky, z nichž některé zveřejňovali přímo členové vrchního vedení myanmarské armády. 

 

Maung a jeho komunita Metu zažalovali a vyzvali, aby zaplatila vzdělávací programy v uprchlickém táboře. Sama společnost svou vinu uznala, dosud ale Rohingy nijak neodškodnila.

 

Kvůli omezením ze strany bangladéšských úřadů rohingští uprchlíci obecně nemají přístup k vyššímu vzdělání, což znamená, že Sawyeddollah nemohl studovat na univerzitě v Bangladéši. Rozeslal 147 přihlášek na univerzity po celém světě, a nakonec se mu podařilo získat stipendium na New York University.

V září 2023 jsme zjistili, že Sawyeddollah kvůli naší vzájemné spolupráci na kampani Maraton psaní dopisů v bangladéšském uprchlickém táboře čelí vážným bezpečnostním hrozbám. Náš tým Global Relief mu proto poskytl okamžitou finanční podporu, aby zajistil jeho bezpečnost po celý rok.

 

Rohingové jsou převážně muslimská menšina, která v Myanmaru čelí diskriminaci již desítky let – často je jim odpírán přístup ke zdravotní péči, vzdělání nebo pracovním příležitostem a jsou tak odsouváni na okraj společnosti. 


Aktuální petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...