© Punch

Dobrá zpráva: Novinářský aktivista z Nigérie byl zproštěn viny!

  Článek

publikován 9.10.2024

Nigerisjký novinář Agba Jalingo, uvězněný pouze kvůli své práci, byl po třech letech čekání na soud konečně zproštěn viny.

22. srpna 2019 byl Agba Jalingo, novinář ze zpravodajského portálu CrossRiverWatch, zatčen policií. Za mříže se dostal kvůli zveřejnění článku, v němž po vládě oblasti Cross River požadoval, aby vysvětlila, jak bylo naloženo s 500 miliony nair (v přepočtu 1,4 milionu amerických dolarů), jež byly schváleny a uvolněny pro založení mikrofinanční banky Cross River.

 

Během jeho pobytu ve vazbě prohlásila Amnesty International Agbu Jalinga za vězně svědomí a označila jeho stíhání a vazbu jako politicky motivované. I když byl Agba po šesti měsících od zatčení z vazby propuštěn na kauci, stále čelil obviněním ze spáchání vlastizrady, trestného činu zrady, zveřejnění nepravdivých informací a podněcování k terorismu. Více než tři roky pak Agbu čekal na soud.

 

8. července 2024 Federální vrchní soud v Abuji Agbu Jalinga zprostil obžaloby z kybernetického zločinu a trestného činu pomluvy a propustil ho na svobodu.

Aktuální petice

  Írán

Její sourozence tajně popravili, ona je už dvanáct let ve vězení. Pomůžete?

Íránka Maryam Akbari Monfaredová je již téměř dvanáct let nespravedlivě vězněna pouze kvůli svému kontaktu s příbuznými v zahraničí, již jsou členy exilové opoziční organizace Lidoví mudžahedínové. Dne 10. března 2021 byla převezena z věznice Evin v Teheránu do věznice v provincii Semnan, vzdálené přes 200 km od její rodiny, což je v rozporu jak s mezinárodním, tak íránským právem. Od června 2021 ji ve vězení nesmí rodina navštěvovat.

 

Aktuální počet podpisů: 2885 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...