Libanon: Izraelská evakuační „varování“ pro civilisty byla zavádějící a nedostatečná

Článek

Libanon publikován 14.10.2024

Evakuační varování vydaná izraelskou armádou pro obyvatele jižních předměstí Bejrútu a jižního Libanonu byla nedostatečná a v některých případech také zavádějící. Tato varování nezprošťují Izrael jeho závazků podle mezinárodního humanitárního práva, které zakazuje cílit na civilisty a vyžaduje přijmout veškerá možná opatření k minimalizaci škod na civilním obyvatelstvu.

Podle mezinárodního humanitárního práva mají strany konfliktu jasnou povinnost přijmout veškerá možná preventivní opatření k tomu, aby se vyhnuly škodám na civilistech, nebo je alespoň při útocích minimalizovaly. To zahrnuje také účinné předběžné varování civilistů v dotčených oblastech, pokud to okolnosti dovolují.

„Varování vydaná izraelskou armádou pro obyvatele Dahije, hustě obydlených jižních předměstí Bejrútu, byla nedostatečná. Naše analýza ukazuje, že varování nejenže obsahovala zavádějící mapy, ale byla také vydána na poslední chvíli – v jednom případě méně než 30 minut před začátkem útoků – uprostřed noci prostřednictvím sociálních sítí, kdy mnoho lidí spí, je offline nebo nesleduje zprávy.“

- Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International.

„Kromě toho pokyn k evakuaci celých měst a vesnic v jižním Libanonu představuje příliš obecné varování, které je nedostatečné a vyvolává otázky, zda je cílem vytvořit podmínky pro masové vysídlení. Bez ohledu na účinnost varování to neznamená, že Izrael může zacházet s jakýmikoli zbývajícími civilisty jako s cíli. Lidé, kteří se rozhodnou zůstat ve svých domovech, nebo nemohou odejít, protože členové jejich domácnosti mají omezenou pohyblivost kvůli zdravotnímu postižení, věku či jiným důvodům, nadále podléhají ochraně podle mezinárodního humanitárního práva. Izrael musí za všech okolností dodržovat své závazky podle mezinárodního práva, včetně povinnosti přijmout veškerá možná preventivní opatření k minimalizaci škod na civilistech, ať jsou kdekoli," dodala Callamard.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OCHA) byla evakuačními varováními zasažena čtvrtina libanonského území.

Přečtěte si další detaily, metodologii a prohlédněte si srovnávací satelitní snímky ZDE.

Aktuální petice

Írán

Její sourozence tajně popravili, ona je už dvanáct let ve vězení. Pomůžete?

Íránka Maryam Akbari Monfaredová je již téměř dvanáct let nespravedlivě vězněna pouze kvůli svému kontaktu s příbuznými v zahraničí, již jsou členy exilové opoziční organizace Lidoví mudžahedínové. Dne 10. března 2021 byla převezena z věznice Evin v Teheránu do věznice v provincii Semnan, vzdálené přes 200 km od její rodiny, což je v rozporu jak s mezinárodním, tak íránským právem. Od června 2021 ji ve vězení nesmí rodina navštěvovat.

Aktuální počet podpisů: 2881 Náš cíl: 3000

Podepíšu