© Private

Izrael/okupované území Palestiny: Palestinský chirurg Khaled Al Serr byl propuštěn na svobodu

Článek

Izrael publikován 4.10.2024

Dne 30. září 2024 byl palestinský chirurg Khaled Al Serr propuštěn z izraelské vazby poté, co strávil více než šest měsíců bez obvinění nebo soudu, z čehož polovinu tvořila vazba v izolaci, a to na základě zneužití zákona o nelegálních bojovnících.

25. března byl 32letý Dr. Khaled Al Serr spolu s několika dalšími zdravotníky zadržen izraelskou armádou po zásahu v nemocnici Nasser v Chán Júnisu na jihu okupovaného pásma Gazy. Více než tři měsíce nebylo známo, kde se nachází, a izraelské orgány ho zadržovaly za podmínek, které se podobají nucenému zmizení. Dne 4. července 2024 izraelská armáda na žádost HaMokedu o zjištění jeho místa pobytu zveřejnila jeho polohu. Dne 23. července 2024 mu byla umožněna první a jediná návštěva jeho právníka, kterého mu poskytla organizace Lékaři za lidská práva v Izraeli.

Po svém zatčení byl Dr. Khaled Al Serr spolu s dalšími vězněnými pět dní držen v civilním domě v Gaze, kde byl podle svých slov mučen. Poté byl převezen do vojenského zadržovacího tábora Sde Teiman. V polovině června byl převezen do vojenské věznice Ofer na okupovaném Západním břehu, kde byl držen bez obvinění a soudu na základě zneužití zákona o nezákonných bojovnících. Ve výpovědi, kterou poskytl svému právníkovi, Dr. Khaled Al Serr uvedl, že od prvního dne svého zadržení byl vystaven různým formám mučení a ponižování. V důsledku toho utrpěl zranění hrudníku a žeber. Trpí neustálými bolestmi břicha a nevolností. Navzdory opakovaným žádostem o lékařské ošetření mu izraelská armáda a Izraelská vězeňská služba odepřely přístup k odpovídající lékařské péči. Kromě toho, že byl Dr. Khaled Al Serr sám mučen, uvedl, že byl svědkem mučení, včetně sexuálního násilí, na jiných zadržených osobách.

30. září byl Dr. Khaled Al Serr propuštěn z izraelské vazby ve vojenské věznici Ofer na okupovaném Západním břehu a byl poslán zpět do okupovaného pásma Gazy. V telefonickém rozhovoru s týmem IOPT po svém propuštění Khaled Al Serr řekl:

Více než šest měsíců jsem byl téměř úplně odříznut od okolního světa, s výjimkou jedné návštěvy právníka v červenci. Měl jsem strach o svou rodinu v Gaze, bál jsem se o kolegy, ale také jsem věděl, že nejsem sám.

Dr. Khaled Al Serr dodal:

Při výslechu u Šabaku jsem se dozvěděl, že probíhá kampaň vyzývající k mému propuštění. To mi dodalo útěchu a sílu, když jsem to nejvíc potřeboval.

Dr. Khaled Al Serr zdůraznil, že je důležité pokračovat v kampani na obranu zadržovaných osob, zejména zdravotnického personálu a zdravotníků svévolně zadržovaných a mučených v izraelských věznicích.

Jakkoli se mi ulevilo, že se mohu znovu setkat se svou rodinou, cítím se také provinile za všechny ty vězně, které jsem tu zanechal, včetně zdravotnických pracovníků, kteří čelí mučení, je jim odepřena lékařská péče a o svých rodinách nic nevědí,“ uzavřel.

Aktuální petice

Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 229 Náš cíl: 3000

Podepíšu