© Private

Skvělá zpráva: Bangladéšská studentka je na svobodě!

Článek

Khadijatul Kubra byla více než rok držena ve vyšetřovací vazbě. V listopadu 2023 byla propuštěna na kauci.

Khadijatul Kubra byla od srpna 2022 držena ve vazbě, protože během webináře, který pořádala, jeden z účastníků kritizoval bangladéšskou vládu. Přestože jí bylo v době zatčení 17 let, policie s ní jednala jako s dospělou, týden dokonce musela strávit v cele s lidmi odsouzenými k trestu smrti. Dne 16. listopadu 2023 byla propuštěna na kauci.

Chadídža byla sedmnáctiletou studentkou Jagannathovy univerzity v bangladéšské Dháce, když pořádala webinář z online talk show s názvem „Humanita pro Bangladéš“. Hostující řečník, bývalý příslušník bangladéšské armády, který nyní působí v Kanadě, během webináře kritizoval vládu. V důsledku toho byli Khadija a hostující řečník stíháni podle zákona o digitální bezpečnosti. Khadija byla 27. srpna 2022 zatčena a držena bez obvinění, přestože její zdravotní stav byl špatný.

Byla sice propuštěna na kauci, ale obvinění proti ní stále nebylo uzavřeno. Naštěstí však 28. ledna 2024 dhácký kybernetický tribunál jedno ze dvou obvinění proti ní stáhl. Nadále vyzýváme ke zrušení zbývajícího obvinění.

Drakonický zákon o digitální bezpečnosti byl zrušen v září 2023, ale případy vedené na jeho základě jsou nadále aktivní. Pokračujeme v kampani za propuštění Chadídži a dalších osob, které byly obviněny nebo zatčeny na základě zákona o digitální bezpečnosti pouze za uplatňování svého práva na svobodu projevu. Žádáme jejich okamžité propuštění.

Aktuální petice

Bangladéš

Spisovatel zemřel ve vězení, kolegovi hrozí desetiletý trest. Pomůžete?

Bangladéšský karikaturista Ahmed Kabir Kishore a spisovatel Mushtaq Ahmed byli v květnu 2020 zadrženi za zveřejnění satirických karikatur a komentářů na sociálních sítích kritických k reakci bangladéšské vlády na pandemii COVID-19. Mushtaq Ahmed ve vězení zemřel. Ahmed Kabir Kishore byl propuštěn na kauci, stále mu ale hrozí až deset let vězení. Oba byli ve vazbě mučeni.

Aktuální počet podpisů: 1271 Náš cíl: 3000

Podepíšu