© Amnesty International

Saúdské Arábii: Jen za letošek 198 popravených. Nejvíce od roku 1990

  Článek

  Saúdská Arábie publikován 22.10.2024

Navzdory opakovaným příslibům saúdských úřadů, že omezení vykonávání trestu smrti, popravily letos již více než 198 lidí. Amnesty upozorňuje, že se jedná o nejvíce popravených v zemi od roku 1990.

Úřady v Saúdské Arábii běžně nedodržují mezinárodní standardy spravedlivého soudního procesu a porušují práva obžalovaných. Letos v zemi vzrostl zejména počet poprav za trestné činy související s užíváním, distribucí nebo výrobou drog – jen v letošním roce jich bylo vykonáno 53, přičemž v červenci měla spojitost s omamnými látkami v průměru jedna poprava za 2 dny. V celém roce 2023 přitom byly ze stejných důvodů vykonány pouze 2 popravy. Trest smrti je v zemi hojně využíván také k umlčení politické opozice a disentu. Příkladem jsou popravy příslušníků šíitské menšiny, kteří se mezi lety 2011 a 2013 účastnili protivládních protestů.  

„Trest smrti je odporný a nelidský. Saúdská Arábie ho v rámci hrubě nespravedlivých soudních procesů využívá jako trest pro celou řadu trestných činů. Jedná se například o lidi obviněné z drogové závislosti nebo osoby patřící k politickému disentu. Úřady musí okamžitě zavést moratorium na popravy a nařídit obnovení soudních procesů s odsouzenými k trestu smrti v souladu s mezinárodními standardy“, komentovala situaci v Saúdské Arábii Agnés Callamard.  

Odsouzeni za podporu „protivládních“ protestů 

17. srpna Saúdská tisková agentura (SPA) oznámila, že došlo k popravě Abdulmajeeda al-Nimra. Dopravní policista ve výslužbě měl být údajně napojen na Al-Káidu a vykonat teroristické trestné činy. Soudní dokumenty však ukazují, že jeho obvinění ve skutečnosti souvisí s jeho údajnou podporou protivládních protestů ve většinově šíitské Východní provincii Saúdské Arábie. 

„Saúdské úřady pokračují v nelítostném zabíjení, které je projevem mrazivé neúcty k lidskému životu, a zároveň podporují prezentační kampaně, které mají očistit jejich image.“

- Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International


Podle soudního dokumentu, do kterého Amnesty mohla nahlédnout, ho Specializovaný trestní soud 25. října 2021 původně odsoudil k 9 letům vězení za „snahu o destabilizaci společenské struktury a národní jednoty účastí na demonstracích (...) podporováním nepokojů, skandováním hesel proti státu a jeho představitelům“, jakož i za „nesouhlas s rozhodnutím o zatčení a stíhání hledaných osob“ a připojení se ke skupině na WhatsApp, která sdružovala osoby hledané z bezpečnostních důvodů.  

Po odvolání byl jeho trest zpřísněn na trest smrti. Specializovaný trestní soud se ani jednou nezmínil o al-Nimrově zapojení do sítě Al-Káidy. Rozpor v obviněních oznámených Saúdskou tiskovou agenturou a v soudních dokumentech týkajících se Al-Nimra ukazuje na zarážející netransparentnost soudních řízení v případech trestu smrti. 

Al-Nimrovi byl po jeho zatčení 28. října 2017 během výslechů a vyšetřovací vazby po dobu 2 let znemožněn kontakt s právníkem. Ve vazbě strávil tři měsíce, aniž by byl informován o důvodu svého zatčení.  

Podle soudního dokumentu bylo al-Nimrovo odsouzení založeno pouze na „přiznání“, jež bylo získáno pod nátlakem. Al-Nimra byl tak například měsíc a půl cíleně vězněn na samotce.  

Počet poprav za trestné činy spojené s drogami prudce vzrostl 

V letošním roce saúdské úřady dosud jen v rámci trestního stíhání spojeného s drogami popravily 53 osob. Jedná se o alarmující v číslo – loni byly za stejných důvodů popraveny jen 2 osoby. Od května do června byli kvůli obviněním z trestných činů spojených s drogami k trestu smrti odsouzeni tři cizinci ze Sýrie a Nigérie. Od července toto číslo narůstá – z 53 osob odsouzených k smrti za trestné činy spojené s drogami bylo 38 cizinců.  

Nárůst v počtu poprav za trestnou činnost spojenou s drogami vyvolává vážné obavy o osudy desítek vězňů odsouzených za podobné trestné činy. Tito vězni momentálně čekají v celách smrti. Trestu smrti 28. září bohužel nebyli ušetřeni ani dva Egypťani, kteří byli za trestnou činnost spojenou s drogami zadržováni ve věznici Tabuk.  

Amnesty zdokumentovala další případy čtyř Egypťanů, kteří čekají na popravu ve vězení Tabuk za drogové delikty. Tito čtyři lidé patří do skupiny nejméně 50 osob, tvořenou z většiny Egypťany, jež v téže věznici čeká na výkon trestu smrti za trestnou činnost spojenou s drogami.  

Jeden ze zadržených mužů, vystupující pod pseudonymem Omar, v září pro Amnesty International uvedl: „Sedm let jsem v cele smrti za držení osmi gramů hašiše. Byl jsem také odsouzen za úmysl získat drogy, k čemuž jsem se nepřiznal a popřel jsem to. Kde jinde na světě je za to někdo odsouzen k trestu smrti?“. 

Úřady skupinu odsoudily k trestu smrti v lednu 2019 na základě různých obvinění souvisejících s drogami a v listopadu 2019 rozsudek potvrdily. Od té doby muži neobdrželi žádné informace o stavu svého případu a o tom, zda jejich trest smrti potvrdil Nejvyšší soud. 

„Ptal jsem se všech státních orgánů, které by o tom mohly vědět – od Ministerstva vnitra až po Nejvyšší soudní radu, ale nikdo mi nedokázal říct, jak to s mým případem vypadá. Můj syn vyrůstal 7 let bez otce. Mám pocit, že už jsem mrtvý…Před několika dny jsem společně se svým spoluvězněm jedl jeho poslední večeři. Druhý den ráno ho odvedli na popravu. O tom, že ten den zemře, ale až do toho rána nevěděl. Jediné, co chci vědět je, jak vypadá můj případ.“ 

- Omar, jeden z vězněných v cele smrti.  


Podle soudního dokumentu, který Amnesty měla možnost analyzovat, neměli tito čtyři muži po celou dobu vyšetřovací vazby, výslechů a přípravného řízení, které vyústilo v jejich odsouzení k trestu smrti, žádného právního zástupce. Po jejich odsouzení soud uvedl, že při podání odvolání mají právo na služby advokáta. Soud ale následně obhájce přidělil pouze jednomu z nich. 

Omar Amnesty International sdělil, že během odvolacího jednání mu soudce řekl, že nemůže vznést námitku proti svému odsouzení, protože nemá právníka. Omar odvolání k Nejvyšší soudní radě po vydání rozsudku podal sám. Dosud ale neví, zda Nejvyšší soudní rada odvolání obdržela, nebo nikoli. Stále totiž nemá advokáta.  

„Odsuzování lidí k trestu smrti v nespravedlivých soudních procesech, jež nejsou transparentní a spravedlivé, je odporné a poukazuje na chmurnou realitu v zemi. Jediný způsob, jak vylepšit obraz této země, jsou skutečné reformy a dodržování lidských a mezinárodních práv. Cokoli menšího způsobí, že podobné represivní milníky budou ústředním tématem každé kampaně“, uvedla Agnès Callamard. 

Amnesty se staví proti trestu smrti ve všech případech bez výjimky, bez ohledu na povahu nebo okolnosti trestného činu, vinu, nevinu, povahové a další charakteristiky jednotlivce nebo způsob, jaký stát k provedení popravy použil.  

Překonání rekordního roku 2022

Saúdská tisková agentura (SPA) 28. září potvrdila 198. popravu provedenou v letošním roce. Skutečný počet poprav ale může být vyšší vzhledem k tomu, že SPA zveřejnila nepřesné informace o skutečném počtu poprav za rok 2022.  

V roce 2022 Saúdská Arábie popravila 196 lidí, což byl tehdy nejvyšší roční počet poprav, který Amnesty International v zemi zaznamenala za uplynulých 30 let. V březnu 2022 korunní princ Mohammed bin Salmán prohlásil, že země upustila od trestu smrti s výjimkou případů, kdy to nařizuje šaría. Přesto v listopadu 2022 úřady vykonaly první popravu za trestné činy související s drogami za téměř 3 roky. Porušily tím moratorium na popravy za tyto trestné činy, jež v roce 2021 vyhlásila Saúdská komise pro lidská práva. 

Začátkem tohoto roku Amnesty International analyzovala návrh trestního zákoníku země, který i nadále kodifikuje trest smrti jako možnou formu trestu a nadále jej soudcům podle vlastního uvážení umožňuje ukládat za vraždu, znásilnění, rouhání nebo odpadlictví či apostázi (odpadlictví od víry).  
 

Aktuální petice

  Saúdská Arábie

Jejich zločin? Hájily svá práva. Teď jsou ve vězení a hrozí jim vysoké tresty

13. března 2019 začal v Rijádu soudní proces s jedenácti ženami zadržovanými od května 2018 ve vazbě bez jakéhokoliv obvinění.

 

Aktuální počet podpisů: 2007 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...