Urgentní akce

Amnesty International sleduje případy lidí, kteří jsou pronásledováni, nespravedlivě vězněni nebo v přímém ohrožení života. Petice, urgentní akce a tlak na vládní představitele vedou k jejich propuštění nebo zlepšení podmínek. Můžeme iniciovat vyšetřování v případech, které místní úřady dosud ignorovaly. Výjimkou nejsou ani situace, kdy daná země začne na náš podnět problém řešit systematicky a jeden případ tak ovlivní tisíce dalších. Každý třetí případ, na kterém Amnesty pracuje, končí úspěchem. 

Urgentní
akce

© Amnesty International

  Ekvádor
Dívka z Ekvádoru kvůli svým aktivitám na ochranu přírody čelí výhrůžkám. Zastaňte se jí podpisem petice
Více informací...

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

  • Generální prokurátorka, Diana Salazar

Požadujeme

  • Nezávislé prošetření útoku proti Leonele Moncayo a její rodině.
  • Postavení odpovědných osob před spravedlivý soud.
  • Zajištění dostatečné ochrany pro dětské obránce lidských práv a klimatu.


nalezeno 482 výsledků:

  Případ publikován 11.9.2024

11 let vězení za fotku bez tradičního oděvu

  Případ publikován 2.9.2024

Indonéským rybářům hrozilo až pět let za mřížemi. Nakonec dostali podmíněné tresty. Tato petice již není aktivní

Ilham Mahmudi a Taufik, dva rybáři pocházející ze Severní Sumatry v Indonésii, kteří byli souzeni za snahu zachránit svou vesnici před zaplavením. Oba byli obviněni z účasti na skupinovém násilí a poškozování majetku během protestu proti záboru chráněného mangrovového lesa, který je klíčový pro ochranu jejich komunity před erozí a na jehož místě chce soukromá firma zřídit palmovou plantáž. V září 2024 je soud odsoudil ke dvěma měsícům vězení s podmíněným odkladem na čtyři měsíce.

  Případ publikován 31.8.2024

Bývalý učitel a kritik kubánské vlády nespravedlivě ve vězení. Zastaňte se ho podpisem petice

Pedro Albert Sánchez, bývalý učitel a obránce lidských práv, je od loňského listopadu neoprávněně vězněn kubánskými úřady navzdory tomu, že mu byla diagnostikována rakovina. Během pobytu ve vězení je mu navíc odpírána potřebná zdravotní péče. Jedná se přitom o vězně svědomí, který je za mřížemi pouze proto, že v minulosti využil svých práv na svobodu projevu a pokojné shromažďování. Naléhavě žádáme kubánské úřady, aby Pedra Alberta Sáncheze okamžitě a bezpodmínečně propustily a urychleně mu zajistily přístup k odpovídající zdravotní péči.

  Případ publikován 31.8.2024

Egyptský opoziční politik je ve vězení kvůli kritice prezidenta a armády. Podpořte ho podpisem petice

V červenci 2024 policisté v civilu neoprávněně zatkli prominentního egyptského opozičního politika Yehiu Husseina Abdelhadyho na ulici v Káhiře. K jeho zadržení došlo několik dní poté, co na Facebooku zveřejnil příspěvek, v němž kritizoval prezidenta Abdela Fattaha as-Sisiho a egyptskou armádu a vyzýval ke změně tamního režimu. Yehia Hussein Abdelhady musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn, protože je zadržován pouze za to, že uplatnil své právo na svobodu projevu.

  Případ publikován 20.8.2024

Čtyři roky vězení jako trest za novinářskou práci. Podpořte podpisem petice jemenského novináře.

Ahmad Maher je 29letý novinář z Jemenu. Kvůli své práci byl uvězněn, mučen a donucen přiznat se k činům, které nespáchal. Po nespravedlivém procesu byl v květnu 2024 odsouzen ke čtyřletému trestu vězení. Podepište petici za jeho propuštění.

  Případ publikován 31.7.2024

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

  Případ publikován 29.7.2024

Posun v případu: konžská ministryně nařídila pozastavení činnosti společnosti Metssa Congo. Tato petice již není aktivní

Obyvatele města Vindoulou v Republice Kongo dlouhodobě trápí řada zdravotních problémů. Kvůli znečištěnému ovzduší trpí častými bolestmi hlavy, žaludku a dýchacích cest. Jejich potíže má na svědomí továrna firmy Metssa Congo, jež se specializuje na recyklaci použitých baterií a průmyslových výrobků obsahujících olovo a hliník a již mnoho let denně do ovzduší v okolí domů obyvatel Vindoulou vypouští toxický kouř. Továrna, z níž ve dne i v noci vychází černé, zapáchající zplodiny, se navíc nachází pouhých 50 metrů od místní školy. Aktuálně k případu: konžská ministryně nařídila až do odvolání pozastavení činnosti společnosti Metssa Congo.

  Případ publikován 25.7.2024

Válka v Súdánu musí skončit! Požadujte s Amnesty rozšíření embarga na dovoz zbraní

V Súdánu již druhým rokem probíhá válka, v níž proti sobě bojuje armáda (SAF), vedená generálem Abdalem Fattáhem Burhánem, a polovojenská organizace Jednotka rychlé podpory (RSF) v čele s Burhánovým dřívějším zástupcem Muhammadem Hamdanem Dagalem. Tisíce lidí již v důsledku přetrvávajícího konfliktu zemřely, miliony musely opustit své domovy. Obě strany se dopouštějí válečných zločinů.

  Případ publikován 27.6.2024

Argentina: LGBTI+ aktivistce hrozí až čtyři roky vězení kvůli protestnímu graffiti

Pierina Nochetti, lesbická aktivistka za lidská práva, čelí obvinění z trestného činu kvůli namalování graffiti na protest proti zmizení mladého transgender muže v argentinském městě Necochea. Hrozí jí až čtyři roky vězení. Zastaňte se jí podpisem petice.

  Případ publikován 24.6.2024

Sedmi Íráncům odsouzeným ve vykonstruovaných soudních procesech hrozí trest smrti. Zastaňte se jich podpisem petice

Nejméně sedm lidí má být popraveno kvůli tomu, že se v roce 2022 zúčastnili protestů „Woman Life Freedom“. Dalších deset osob bylo v zemi po vykonstruovaných a nespravedlivých procesech v nedávné době popraveno. Íránské úřady závažně porušily právo obžalovaných na spravedlivý proces. Během pobytu za mřížemi byli vězni navíc vystaveni mučení a špatnému zacházení, a to včetně bití, elektrošoků a sexuálního násilí. V souvislosti s právě probíhající vlnou poprav narůstají obavy o životy dalších nespravedlivě odsouzených lidí. Aktuálně k případu: V srpnu 2024 byl tajně popraven další z účastníků protestů 34letý Reza (Gholamreza) Rasaei.

12345649

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...