Manželství pro všechny

AKTUÁLNÍ SITUACE

Dlouhotrvající snaha o prosazení manželství pro všechny opět ztroskotala a skončila zklamáním. Přestože je to již 17 let od chvíle, kdy Česká republika zavedla možnost registrovaného partnerství osob stejného pohlaví, posun k úplné rovnoprávnosti v rámci celé české populace je stále v nedohlednu.

Poslanecká sněmovna ČR ve třetím čtení dne 28. 2. 2024 nepodpořila návrh týkající se možnosti zavedení institutu manželství a adopce dětí pro všechny bez rozdílu. V Poslanecké sněmovně byl přijat politicky kompromisní návrh, který umožňuje stejnopohlavním párům uzavřít tzv. partnerství, ale stále neumožňuje společnou adopci dětí z ústavní péče, pouze přiosvojení dítěte partnera. Návrh zákona dále putuje do Senátu a pak k podpisu prezidenta.

Přestože novela v praxi upravuje řadu otázek v pozitivním smyslu, jako je například otázka společného jmění partnerů nebo vdovských a vdoveckých důchodů, což může usnadnit život mnoha párům stejného pohlaví, velmi problematickou oblastí zůstává již zmíněná adopce. Lidé tvořící pár s osobou stejného pohlaví budou moci adoptovat jak biologické děti svých partnerů/ partnerek, tak děti adoptované prvním partnerem/ partnerkou z ústavní péče. Jedná se ale o komplikovaný, dvojí proces. Pro děti z ústavní péče by to znamenalo, že by musely projít adopčním procesem s prvním z rodičů, který by tak získal plná rodičovská práva jako jednotlivec, a následně by musely projít stejným procesem znovu, aby si je přiosvojil i druhý rodič. Kromě psychické zátěže pro dítě i celou rodinu to přinese administrativní zátěž pro stát nebo soudy.

Rozšíření práv a povinností osob žijících ve stejnopohlavních svazcích je sice dílčím krokem na cestě k úplnému zrovnoprávnění, nicméně odmítání přístupu k určitým právům pouze z důvodu sexuální orientace považujeme za nepřípustné a diskriminační. Za diskriminační považujeme i samotnou existenci speciální škatulky partnerství pro stejnopohlavní páry.

Otázka zrovnoprávnění menšin včetně gayů a leseb nevyžaduje vytváření speciálních práv ani právních institutů, ale zajištění ochrany univerzálně platných a uznávaných práv bez diskriminace. S omezováním práv na základě sexuální orientace Amnesty nesouhlasí a bude nadále podporovat řešení v podobě úplného zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků včetně rovného označení.

Jako společnost se nemůžeme spokojit s politickým kompromisem, který jen dále upevňuje polarizaci obyvatelstva a jeho rozdělení na dvě kategorie. Kvůli všem nerovnostem, které zde popisujeme, budeme v Amnesty International i nadále společně bojovat za plnou rovnoprávnost a důstojný život pro všechny bez rozdílu.

STANOVISKO AI K MANŽELSTVÍ STEJNOPOHLAVNÍCH PÁRŮ

Jak říká Všeobecná deklarace lidských práv v článku 1 – „Všichni lidé se rodí svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv“.

Nikdo z nás nesmí být diskriminován při uplatňování svých práv, což je zakotveno v článku 2 Všeobecné deklarace lidských práv a článku 2 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech. Již více než deset let se sexuální orientace považuje podle mezinárodního práva za zakázaný důvod diskriminace.

Každý z nás má tedy právo nebýt diskriminován na základě své sexuální orientace či genderové identity, a to včetně práva uzavřít manželství a založit rodinu. Podle článku 16 Všeobecné deklarace lidských práv má každý dospělý člověk právo vstoupit do vzájemného konsenzuálního sňatku: „Muži a ženy, jakmile dosáhnou plnoletosti, mají právo, bez jakéhokoli omezení z důvodů příslušnosti rasové, národnostní nebo náboženské, uzavřít sňatek a založit rodinu. Pokud jde o manželství, mají za jeho trvání i při jeho rozvázání stejná práva.“

Proto odpírání práva na civilní sňatky na základě sexuální orientace je diskriminací, prostřednictvím které je stejnopohlavním párům znemožněn přístup i k mnoha dalším právům – například oblasti rodinného práva, bydlení či sociálního zabezpečení, které neřeší ani institut registrovaného partnerství v ČeskuI kdyby byla vyrovnána všechna práva a povinnosti registrovaných partnerů tak už jen samotné vyčleňování úpravy registrovaného partnerství do „speciálního zákona“ od úpravy manželství symbolicky vede ke stigmatizaci stejnopohlavních párů a může pohánět další předsudky lidí. Civilní sňatek mezi jednotlivci stejného pohlaví a jeho uznání je proto problémem, při kterém jsou ohrožena základní lidská práva.

Po celá desetiletí Amnesty International bojuje proti násilnostem a diskriminaci, kterým tak často musí čelit LGBT+ osoby po celém světě. Tato diskriminace se často projevuje v tom, jak státy odmítají LGBT+ osobám mnoho základních práv, které ostatní lidé považují za samozřejmost. Jedním z klíčových příkladů je přístup k občanským sňatkům. Od roku 2017 se Amnesty International staví proti diskriminaci v zákonech upravujících civilní sňatky na základě sexuální orientace a genderové identity a žádá státy, aby uznávali formy rodiny, které si lidé zvolí.

Proto se Amnesty International Česká republika stala spolupořadatelem kampaně „Jsme fér“. Kampaň si klade za cíl uzákonit možnost uzavřít manželství každému bez ohledu na jeho sexuální orientaci a genderovou identitu a tím i zrovnoprávnit stejnopohlavní svazky. Věříme, že i gayové a lesby v České republice by měli mít rovná práva, včetně možnosti uzavřít plnohodnotné manželství, a s ním nabýt všechna práva, která se k němu váží. Protože tak je to opravdu fér. I my budeme povzbuzovat českou veřejnost a vládu, aby podpořila právo českých gayů a leseb na uzavření manželství a tím přispěla k eliminaci diskriminace na základě sexuální orientace.