Urgentní
akce

youtubový kanál Čang Čan

Aktuálně k případu: Čang Čan byla po čtyřech letech propuštěna z vězení a je konečně na svobodě.

Případ

Čínská novinářka Čang Čan, která od začátku února 2020 zveřejňovala příběhy související s COVID-19 z města Wu-chan, byla kvůli své práci zadržena a ve vykonstruovaném procesu odsouzena ke čtyřem rokům vězení. Dne 13. května 2024 byla propuštěna na svobodu a poděkovali všem, kdo o její propuštění usilovali.

Bývalá právnička Čang Čan je občanská novinářka aktivně informující o politice a stavu lidských práv v Číně. V únoru 2020 přijela do Wu-chanu, který byl právě centrem nákazy COVID-19 v Číně. Pomocí online platforem (včetně WeChatu, Twitteru a YouTube) informovala o zadržení dalších nezávislých reportérů i o obtěžování rodin obětí.

Čang Čan zmizela ve městě Wu-chan 15. května a následně bylo zjištěno, že byla zadržena policií ve městě Šanghaj vzdáleném více než 640 km. Existují vážné obavy o její zdraví a hrozí jí riziko dalšího mučení a jiného špatného zacházení.

Podle informací poskytnutých jejím právníkem, zahájila Čang Čan v září 2020 hladovku, aby protestovala proti svému zadržení. Orgány detenčního centra Pudong New District v Šanghaji ji navzdory tomu začaly násilně krmit přívodní hadičkou a na činu násilného krmení se podílely také její spoluvězeňkyně. Právník rovněž uvedl, že je Čang fyzicky velmi slabá a trpí bolestmi žaludku, závratěmi a slabostí při chůzi. Čang Čan byla také nucena nosit pouta na nohách i na rukách dvacet čtyři hodin denně po více než tři měsíce.

Občanští novináři byli primárním, ne-li jediným zdrojem necenzurovaných informací o nákaze COVID-19 v Číně. Občanských novinářů není mnoho, protože nejsou schopni získat oficiální akreditaci požadovanou k podávání zpráv. Za zpravodajství a šíření informací, které jsou cenzurovány vládou, čelí občanští novináři v Číně neustálému obtěžování a represím.

Existuje mnoho zpráv o tom, že jsou nezávislí novináři a aktivisté kvůli sdílení informací o COVID-19 na sociálních sítích obtěžováni úřady. Patří mezi ně také právník a občanský novinář Čchen Čchiou-š’, který oznámil, že byl úřady obtěžován poté, co zveřejnil záběry z nemocnic ve Wu-chanu, a občan z Wu-chanu Fang Pin, který byl úřady odvezen krátce po zveřejnění videa ukazujícího mrtvá těla obětí nemoci COVID-19.

Článek publikován 30.5.2024

Skvělá zpráva: Čínská novinářka je konečně volná

Čínská novinářka Čang Čan byla po čtyřech letech propuštěna z vězení a je konečně na svobodě.

Článek publikován 10.9.2021

Čínská novinářka v přímém ohrožení života!

Zdravotní stav novinářky Čang Čan se v posledních týdnech dramaticky zhoršil.

Článek publikován 1.7.2021

Novinářka převezena do šanghajské věznice

V dubnu 2021 obdržela rodina Čang Čan oznámení, že byla novinářka převezena do šanghajské ženské věznice. Žádosti rodiny o její návštěvu byly zamítnuty bez udání důvodu.

Článek publikován 12.1.2021

V Číně se novinařina trestá – Čang Čan dostala čtyři roky vězení

Čínská novinářka Čang Čan byla kvůli reportážím a článkům z města Wu-chan na základě obvinění z „vyvolávání sporů a problémů“ odsouzena na čtyři roky do vězení.

Pozadí

Od vypuknutí nákazy COVID-19 v Číně bylo mnoho článků týkajících se viru cenzurováno, a to včetně článků mainstreamových mediálních organizací jako je Caijing (财经) a dceřiné společnosti Beijing Youth Daily (北京 青年 报). Některé příspěvky na sociálních sítích, citlivé hashtagy a požadavky na svobodu projevu byly rychle smazány nebo cenzurovány.

Trestný čin „vyvolávání sporů a problémů“ (寻衅 滋事 罪) podle Článku 293 čínského trestního zákona je široce definovaným a vágně formulovaným trestným činem, který je často cíleně používán proti aktivistům a obráncům lidských práv. Ačkoli se trestný čin původně vztahoval na činy, které narušovaly pořádek na veřejných místech, od roku 2013 se rozsah rozšířil i na online prostor. Každý, kdo byl odsouzen, mohl čelit až pěti letům vězení.