Urgentní
akce

© Crimean Solidarity

Krymskotatarský aktivista ve vězení bojuje o život. Rusko jej odmítá propustit. Podepište petici na jeho podporu.

Případ

Tofik Abdulgazijev je krymskotatarský lidskoprávní aktivista. Za svoje aktivity byl v politicky motivovaném procesu odsouzen k dvanáctiletému trestu vězení. V důsledku špatného zacházení ve vězení došlo ke kritickému zhoršení jeho zdravotního stavu. Zhubl 15 kg, trpí tuberkulózou, zápalem plic a dalšími život ohrožujícími onemocněními. Amnesty požaduje jeho okamžité propuštění.

Tofik Abdulgazijev je členem skupiny Krymská solidarita. Před svým zatčením v březnu 2019 organizoval akce pro děti krymských Tatarů, kteří byli uvězněni na základě politicky motivovaných obvinění. Účastnil se soudních řízení, kde se politicky motivované případy projednávaly, podporoval krymské Tatary během domovních prohlídek a obviněným ve vazbě posílal do vězení balíčky s jídlem.

Dne 27. března 2019 byl Tofik Abdulgazijev jedním z více než 20 krymskotatarských aktivistů, kteří byli neoprávněně zatčeni. Byl obviněn z terorismu (článek 205.5(2) ruského trestního zákoníku) a z přípravy násilného převzetí moci (článek 278). Ruské úřady ho rovněž obvinily z členství v Hizb ut-Tahrír, organizaci, kterou označily za teroristickou. V květnu 2022 ho vojenský soud v Rostově na Donu odsoudil k 12 letům vězení.

V květnu 2023 soud trest potvrdil a ruské úřady poslaly Tofika Abdulgazijeva k výkonu trestu do Verchněuralsku (město asi 2 000 km od jeho rodného Krymu). V březnu 2024 byl v kritickém stavu převezen do vězeňské nemocnice v Čeljabinsku, kde mu byla diagnostikována tuberkulóza, zápal plic a další vážné zdravotní problémy. K srpnu téhož roku ruský soud zamítl jeho žádost o propuštění ze zdravotních důvodů.

Krymská solidarita byla založena v roce 2016 v reakci na politické a náboženské pronásledování krymských Tatarů ze strany ruských úřadů. Skupina sdružuje aktivisty, právníky a příbuzné zatčených a obviněných osob a poskytuje jim právní, finanční, lékařskou a další pomoc. Snaží se také zvyšovat povědomí o probíhajícím porušování lidských práv na okupovaném Krymu. Několik prominentních členů Krymské solidarity bylo uvězněno na základě vykonstruovaných obvinění.

Pozadí

Krymští Tataři jsou původní obyvatelé Krymu, kteří před okupací a nelegální anexí ze strany Ruska v roce 2014 tvořili zhruba 12 % populace poloostrova. Mnozí členové krymskotatarské komunity patří mezi nejvýraznější kritiky ruské diskriminační politiky vůči svobodě náboženství a vyznání. Ruské úřady považují celou komunitu za neloajální a jako taková je tedy cílem celé řady represí.

Lidé, kteří od roku 2014 na Krymu upozorňují na porušování lidských práv, čelí obtěžování, pronásledování, mizení, zastrašování, neoprávněnému zatýkání, mučení a dalším formám špatného zacházení, stejně jako nespravedlivým soudním procesům a následným mnohaletým trestům vězení na základě politicky motivovaných obvinění.