Mučení

Mučení je nepřijatelné v jakékoliv podobě. Naší snahou je potírání mučení a snaha zajistit plnění mezinárodních závazků v zemích, kde k němu dochází.

Výzkumná zpráva Mučení v roce 2014: 30 let nesplněných slibů poskytuje detailní přehled používání mučení v dnešním světě. Přibližuje různé techniky mučení – od stresových pozic a nedostatku spánku až k pouštění elektrického proudu do pohlavních orgánů – které jsou používány vůči podezřelým z trestných činů nebo ohrožení bezpečnosti, politickým oponentům nebo například lidem s nesouhlasnými názory.

• Téměř polovina lidí se obává mučení, pokud skončí ve vazbě
  • Víc než 80% lidí si přeje silné zákony, které by je od mučení uchránily
  • Víc než třetina lidí věří, že mučení může být v některých případech odůvodněné

„Mučení je nejen naživu a v dobré kondici - v mnoha částech světa je dokonce na vzestupu. S tím, jak další a další vlády ospravedlňují mučení ochranou národní bezpečnosti, je pokrok zaznamenaný v této oblasti za posledních třicet let vážně narušen.“

„Výsledky tohoto celosvětového průzkumu jsou alarmující. Vždyť se skoro polovina dotázaných lidí bojí mučení ve své zemi. Drtivá většina lidí si myslí, že by měla existovat jasně daná pravidla v otázce mučení, ale více než třetina říká, že by v některých případech mohlo být mučení odůvodněno. Celkově můžeme mezi lidmi vidět širokou podporu akcím a zákonům proti mučení,“ shrnuje výsledky Caroline Holme, ředitelka GlobeScan.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.

18.12.2016

Nutné prošetření zpráv o týrání a chladnokrevného zabíjení vesničanů iráckými silami poblíž Mosulu

Irácké autority musí naléhavě vyšetřit zprávy, že bojovníci oblečení v uniformách irácké federální policie mučili a mimosoudně popravili obyvatele ve vesnici jižně od Mosulu, kterou obsadili, řekla Amnesty International.

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

18.8.2016

Sýrie: šokující zpráva o týrání, nelidských podmínkách a hromadných úmrtích ve vládních věznicích

V syrských věznicích a detencích umírá 300 lidí měsíčně. Mnozí jsou umučeni.